Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Hemşirelik Ve Sağlık Hizmetleri

Ders Bilgileri

BESLENME
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
HEM223 Güz 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. Yüksel Özdemir
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı İnsan sağlığını doğrudan etkileyen beslenmenin bir bilim dalı olarak ele alınıp yeterli ve dengeli beslenmenin insan hayatındaki öneminin kavranması, besin ögeleri ve besin gruplarının incelenmesi ile ilgili bilgi beceri kazandırır.
İçeriği Temel Beslenme İlkeleri, Beslenmenin tanımı ve önemi, Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğeleri,fiziksel ve kimyasal yapıları, Vücut çalışmasındaki etkinlikleri ve önemi;Besin grupları Besinler ögeleri, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Mineraller, Vitaminler, Suyun organizmadaki görevleri işlenecektir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Beslenme ile ilgili genel kavramları açıklar
2 Yeterli ve dengeli beslenmeyi tanımlayabilir ve Besin/Sağlık Etkileşimini açıklar
3 Proteinleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar
4 Vitaminleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar
5 Su ve Mineralleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar
6 Özel durumlarda sağlıklı/hasta bireye (gebelik,emzirme,bebeklik,ergenlik ,yaşlılık dönemlerinde ) beslenme özelliklerini aktarır

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenme ve sağlık, Anlatım, tartışma
2 Beslenmenin Amacı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Anlatım, tartışma
3 Toplumda Beslenme Sorunlarının Başlıca Nedenleri Anlatım, tartışma
4 Enerji Metabolizması Anlatım, tartışma
5 Karbonhidratların tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
6 Lipidler tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
7 Proteinler tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Su ve Mineral tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
10 Vitaminler tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
11 Nükleik Asitler ve Enzimlerin yapıları ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
12 Hormonların yapıları ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları Anlatım, tartışma
13 Besin Grupları Hakkında Genel Bilgi (Etler, Kurubaklagiller,Yumurta,Süt) Anlatım, tartışma
14 Besin Grupları Hakkında Genel Bilgi (Tahıllar,Sebze ve Meyveler,Yağlar,Tatlılar) Anlatım, tartışma
15 Besinlerin İşlenerek saklanması, Katkı Ögeleri Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Beslenme, Prof.Dr.Ayşe Baysal,Hatipoğlu Yayınevi,2004
2 Beslenme,Ergin Sencer, Yusuf Orhan,İstanbul Medikal Yayıncılık,2005
3 Beslenmeye Giriş ,Açıköğretim Fakültesi Yayınları,Prof.Dr.Arif Akşit

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Beslenme ile ilgili genel kavramları açıklar 3͵6 1͵2
2 Yeterli ve dengeli beslenmeyi tanımlayabilir ve Besin/Sağlık Etkileşimini açıklar 3͵6͵7 1͵2
3 Proteinleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar 3͵6 1͵2
4 Vitaminleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar 3͵5͵7 1͵2
5 Su ve Mineralleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar 3͵4͵6͵7 1͵2
6 Özel durumlarda sağlıklı/hasta bireye (gebelik,emzirme,bebeklik,ergenlik ,yaşlılık dönemlerinde ) beslenme özelliklerini aktarır 3͵4͵9͵13 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60