Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Prof. Dr. Yüksel Özdemir |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
İnsan sağlığını doğrudan etkileyen beslenmenin bir bilim dalı olarak ele alınıp yeterli ve dengeli beslenmenin insan hayatındaki öneminin kavranması, besin ögeleri ve besin gruplarının incelenmesi ile ilgili bilgi beceri kazandırır. |
İçeriği |
Temel Beslenme İlkeleri, Beslenmenin tanımı ve önemi, Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğeleri,fiziksel ve kimyasal yapıları, Vücut çalışmasındaki etkinlikleri ve önemi;Besin grupları Besinler ögeleri, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Mineraller, Vitaminler, Suyun organizmadaki görevleri işlenecektir. |
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Beslenme ile ilgili genel kavramları açıklar |
2 |
Yeterli ve dengeli beslenmeyi tanımlayabilir ve Besin/Sağlık Etkileşimini açıklar |
3 |
Proteinleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar |
4 |
Vitaminleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar |
5 |
Su ve Mineralleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar |
6 |
Özel durumlarda sağlıklı/hasta bireye (gebelik,emzirme,bebeklik,ergenlik ,yaşlılık dönemlerinde ) beslenme özelliklerini aktarır |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Beslenme ve sağlık, |
Anlatım, tartışma |
2 |
Beslenmenin Amacı, Yeterli ve Dengeli Beslenme |
Anlatım, tartışma |
3 |
Toplumda Beslenme Sorunlarının Başlıca Nedenleri |
Anlatım, tartışma |
4 |
Enerji Metabolizması |
Anlatım, tartışma |
5 |
Karbonhidratların tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
6 |
Lipidler tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
7 |
Proteinler tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Su ve Mineral tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
10 |
Vitaminler tanımı, yapısal özellikleri,kaynakları, gereksinim, sindirim-emilim-metabolizması ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
11 |
Nükleik Asitler ve Enzimlerin yapıları ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
12 |
Hormonların yapıları ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları |
Anlatım, tartışma |
13 |
Besin Grupları Hakkında Genel Bilgi (Etler, Kurubaklagiller,Yumurta,Süt) |
Anlatım, tartışma |
14 |
Besin Grupları Hakkında Genel Bilgi (Tahıllar,Sebze ve Meyveler,Yağlar,Tatlılar) |
Anlatım, tartışma |
15 |
Besinlerin İşlenerek saklanması, Katkı Ögeleri |
Anlatım, tartışma |
16 |
Son Sınav |
|
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Beslenme ile ilgili genel kavramları açıklar |
3͵6 |
1͵2 |
2 |
Yeterli ve dengeli beslenmeyi tanımlayabilir ve Besin/Sağlık Etkileşimini açıklar |
3͵6͵7 |
1͵2 |
3 |
Proteinleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar |
3͵6 |
1͵2 |
4 |
Vitaminleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar |
3͵5͵7 |
1͵2 |
5 |
Su ve Mineralleri vücutta kullanım şekillerini, besin kaynaklarını, gereksinim durumlarını, besin alımı yetersizliği ve fazlalığı durumlarını açıklar |
3͵4͵6͵7 |
1͵2 |
6 |
Özel durumlarda sağlıklı/hasta bireye (gebelik,emzirme,bebeklik,ergenlik ,yaşlılık dönemlerinde ) beslenme özelliklerini aktarır |
3͵4͵9͵13 |
1͵2 |