Meslek Yüksekokulu
Diyaliz
Ders Bilgileri
TEMEL BESLENME | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
DYZ211 | Güz | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu derste öğrenciye, besin grupları, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına ilişkin bilgi ve beceri kazandırılması hedeflenmektedir. |
İçeriği | Besin grupları, yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı beslenme ilkeleri |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Besin gruplarını bilme |
2 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrama |
3 | böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olan beslenme faktörlerini tanımlama |
4 | Sağlıklı beslenme ilkelerini açıklama |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Sağlık ve Beslenme | Anlatım, Tartışma |
2 | Besin Öğeleri; Karbonhidratlar, Proteinler | Anlatım, Tartışma |
3 | Besin Öğeleri ; Yağlar ve Vitaminler | Anlatım, Tartışma |
4 | Mineraller | Anlatım, Tartışma |
5 | İçecekler ve Sıvı Dengesi | Anlatım, Tartışma |
6 | Besin Grupları (Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri) | Anlatım, Tartışma |
7 | Besin Grupları (Baklagiller ve Tahıllar, Yağlar), | Anlatım, Tartışma |
8 | ARA SINAV | |
9 | Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri | Anlatım, Tartışma |
10 | Enerji Gereksiniminin Karşılanması | Anlatım, Tartışma |
11 | Özel Durumlarda Beslenme(Gebelik, Emzirme, Bebek, Çocuk ve Adölesan Çağı Beslenmesi) | Anlatım, Tartışma |
12 | Kronik Hastalıklarda Beslenme | Anlatım, Tartışma |
13 | Akut Böbrek Hastalıklarında Beslenme | Anlatım, Tartışma |
14 | Nefrotik Sendromda Beslenme | Anlatım, Tartışma |
15 | Diyaliz Hastalarının Beslenme İlkeleri | Anlatım, Tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders Sunum Notları |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Besin gruplarını bilme | 1͵2͵5 | 1 |
2 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrama | 5 | 1 |
3 | böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olan beslenme faktörlerini tanımlama | 1͵2͵6͵7 | 1͵2 |
4 | Sağlıklı beslenme ilkelerini açıklama | 1͵2͵5 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
60 |