Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİMİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
AŞÇ126 | Bahar | 2 | 0 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Betül Yapıcı Nane |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Gıda mevzuatı ve kalite yönetimi ile ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar. |
İçeriği | Gıda Güvenliği Kavramı, Türk Gıda Mevzuatı ve Denetimi, Gıda Kalite Kavramı, Ulusal ve Uluslararası Gıda Standratları ve Kontrol Kriterleri, Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri konularını bilir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar. |
2 | Kalite kavramını öğrenir ve gıdaların kalite ögelerini açıklayabilir. |
3 | Gıdalarda meydana gelen mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri öğrenir. |
4 | Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir. |
5 | ehlike analizi yapar ve kritik kontrol noktalarını belirleyebilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda Güvenliği Kavramı ve Gıda Mevzuatına Giriş | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Codex Alimentarius, Dünya, AB Ülkeleri ile Türkiye'de Gıda Güvenliği | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Türkiyede Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Öğeleri | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Öğeleri | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Gıda Maddeleri ve Mikroorganizma İlişkisi | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı sınav |
9 | Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri (ISO Kalite Yönetim Sistemi Standartları) | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri (HACCP Sistemi) | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Gıda Kontrol Örgütleri ve Gıda Güvenliğindeki Rolleri | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Genel tekrar | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gıda Güvenliği ve Gıda mevzuatı, Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin | ||
2 | Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetimi, Prof. Dr. Artemis Karaali |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %36 | Son Sınav | Son Sınav |
3 | %24 | Son Proje | Son Proje |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar. | 1͵2 | 1͵2 |
2 | Kalite kavramını öğrenir ve gıdaların kalite ögelerini açıklayabilir. | 1͵2 | 1͵2 |
3 | Gıdalarda meydana gelen mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri öğrenir. | 1͵2 | 1͵2 |
4 | Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir. | 1͵2 | 1͵2 |
5 | ehlike analizi yapar ve kritik kontrol noktalarını belirleyebilir. | 1͵2 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
38 |