Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Öğr. Gör. Onur Cevdet ALTUN |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Sağlık, lezzet ve estetik bilincine sahip misafirlerin ihtiyaç, istek ve beklentilerine cevap verebilecek, gastronomi konusunda bilinçli aşçıların yetişmesi ülke turizminin sürdürülebilir gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Aşçı adaylarının tarihsel bir bakış açısı ile bilimsel ve sanatsal boyutları ile yeme içme kültürünü yorumlayabilecekleri bilgilerle donatılması dersin amacıdır. Yiyeceğin ve yemenin bir çok boyutunun –masa arkadaşlığının, mutfak geleneklerinin, yiyeceğin estetiğinin, etiksel, siyasal, dinsel ve ekonomik yönlerinin – önemli olduğu fikrini ciddiye alan ders; ilk zamanlardan günümüze insanın yiyecekle ilişkisinin tarihsel hikayesini anlatarak insanın yiyecekle, yiyeceğin ağırlama ve turizm ile ilişkilerine ışık tutmaktadır. |
İçeriği |
Yiyecek, pişirme, mutfak, yemek gibi bazı temel kavramların öğrencilere tanıtımları ile başlayan ders; yiyeceğin kültürel anlamlarını ve bunların neyin yenileceği/yenilmeyeceğini nasıl etkilediğini, öğünlerdeki değişimleri, yemek zamanlarının ve içme alışkanlıklarının eskiden günümüze nasıl değiştiğini, mutfağın evrimini ve ağırlama geleneğinin gelişimini incelemektedir. Tarihsel olayların insanın neyi, niçin, nasıl yediğini nasıl etkilediğini açıklayarak tarih, kültür ve yiyeceği birbirine bağlayan ders çok-kültürlü bir yaklaşım ile temel tarihsel olaylar ve bu olaylardan farklı toplumların mutfak geleneklerinin niçin ve nasıl etkilendiğine yönelik ilişkileri ortaya koymaktadır. Dersin kapsamı haftalık ders içeriğinde ayrıntıları ile sunulmaktadır. |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gastronomi ve ilişkili kavramlar. |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
2 |
Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
3 |
Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
4 |
Gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
5 |
Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. Din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. Gastro-coğrafya: İklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi. |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
6 |
Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi: Toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu. |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
7 |
Çiftçilik: Etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar ve lüks yiyeceklerin tarihi. |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
8 |
Ara Sınav |
Sorular ve cevaplar |
9 |
Ekmek ve şarabın tarihi ve sembolik anlamları. |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
10 |
Anadolu mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
11 |
Anadolu mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
12 |
Avrupa mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
13 |
Avrupa mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
14 |
Gastronomide yeni akımlar |
Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
15 |
|
|
16 |
Son Sınav |
Sorular ve cevaplar |