Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
GIDA HAZIRLAMA VE PİŞİRİM TEKNİKLERİ II | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
AŞÇ122 | Bahar | 2 | 5 | 4 | 5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Onur Cevdet ALTUN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Temel mutfak eğitim sürecinin devamı niteliğinde ileri mutfak teknikleri kazanılmış mutfak bilgilerini harmanlayarak ve bütünleştirerek yemek reçetelerinin geliştirilmesi uzmanlık gerektiren gıda maddelerini kullanma yetisine sahip özgün fikirleri özgün reçeteleri ile mutfağa hakim bilgiler içermektedir. |
İçeriği | El becerisini ve tekniklerini daha etkin kullanma, soslar, yapım teknikleri ve çeşitleri, özgün reçeteler, yemek ve mönü sentez, pirinçler ve özellikleri, et yapım teknikleri, patatesler ve garnitür çeşitleri, çorbalar, tavuk yemekleri ve balıkların özelliklerini içermektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Çorba yapım tekniklerinin özelliklerini açıklar |
2 | Sıcak ve soğuk ordövr yapım tekniklerini, sunumunu ve çeşitlerini açıklar |
3 | Sos yapım farklılıklarını ve yapılış özelliklerini açıklar |
4 | Makarna çeşitlerini ve pişirme tekniklerini açıklar |
5 | Ulusal yemeklerin yapım tekniklerini, sunumunu ve çeşitlerini açıklar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Ulusal ve uluslararası çorba yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
2 | Salata yapım teknikleri | Teorik, pratik |
3 | Soğuk ordövr hazırlama teknikleri | Teorik, pratik |
4 | Sıcak ordövr hazırlama teknikleri | Teorik, pratik |
5 | Uluslararası temel soslar uygulaması | Teorik, pratik |
6 | Makarna yemekleri yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
7 | Makarna yemekleri yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
8 | Ara sınav | Midterm exam |
9 | Ulusal tencere yemekleri yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
10 | Ulusal fırın yemekleri yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
11 | Pilav çeşitleri yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
12 | Pilav çeşitleri yapım teknikleri ve uygulaması | Teorik, pratik |
13 | Unlu mamüller ve ekmek yapım teknikleri | Teorik, pratik |
14 | Genel hazırlık çalışmaları | Teorik, pratik |
15 | ||
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Temel Mutfak Teknikleri, AÖF Yayınları, 2016 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Çorba yapım tekniklerinin özelliklerini açıklar | ||
2 | Sıcak ve soğuk ordövr yapım tekniklerini, sunumunu ve çeşitlerini açıklar | ||
3 | Sos yapım farklılıklarını ve yapılış özelliklerini açıklar | ||
4 | Makarna çeşitlerini ve pişirme tekniklerini açıklar | ||
5 | Ulusal yemeklerin yapım tekniklerini, sunumunu ve çeşitlerini açıklar |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 7 | 98 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
8 | Ara Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
16 | Son Sınav | 0 | 0 | 0 |
98 |