Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi

Ders Bilgileri

TIBBİ DOKÜMANTASYON VE TERMİNOLOJİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
SKY338 Bahar 3 0 3 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) hayır
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Behire SANÇAR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Hayır.
Staj Durumu Yok
Amacı Hastanelerdeki tıbbi kayıtların önemleri, hazırlanışları, kullanımlarıyla, yönetsel karar verme alanlarındaki etkilerinden örneklerle, öğrencilere bu alana yönelik bilgi vermek. tıbbi terimlerin kurumsal iletişimdeki önemini ve insan yapısına ilişkin temel terimler ile yön, düzlem ve hareket bildiren terimleri olarak öğrencilerin açıklayabilmesi.
İçeriği Tıbbi dokümantasyon ve tıbbi terminoloji ile ilgili kavramlar, tıbbi doküman ve tıbbi dokümantasyonun tarihçesi, tıbbi dokümanların temel özellikleri, tıbbi kayıtların önemi, kullanımı ve başlıca kullanıcıları, tıbbi kayıtların kapsamı ve düzenlenmesi, hasta dosyalarının niteliksel ve niceliksel analizi, hasta dosyalarının numaralanması ve sıralanması, hasta dosyaları arşivlerinde kullanılan indeksler, hasta dosyaları arşivinin mimari yapı ve özellikleri, hasta dosyalarının hukuki ve idari önemi, hasta dosyaları arşivi bölüm ve fonksiyonları, hasta dosyaları arşivlerinde örgüt modelleri, hasta dosyaları arşivinin yönetim ve organizasyonu konularında bilgi sağlamayı içerir. Tıbbi terminoloji hakkında genel bilgiler Tıbbi terimlerin kurumsal iletişimdeki önemi İnsan yapısına ilişkin temel tanım ve terimler Yön, düzlem ve hareket bildiren anatomik terimler Hastalıklara ve hastalıkların uluslararası sınıflandırılması sistemine ait genel bilgiler Tıbbi terimleri meydana getiren temel öğeler; kökler, önekler, sonekler Hareket sistemine ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 1.Tıbbi dokümantasyon ve tıbbi terminoloji ile ilgili kavramları, tıbbi dokümanların temel özelliklerini tanır. Tıbbi kayıtların önemini ve kullanım alanlarını açıklar. Tıbbi kayıtların kapsamı ve düzenlenmesi yöntemlerini açıklar.
2 2. Hasta dosyalarının niteliksel ve niceliksel analizini yorumlar. Hasta numaralanması ve sıralanması yöntemlerini, hasta dosyaları arşivlerinde kullanılan indeksleri tanır. Hasta dosyaları arşivinin mimari yapı ve özelliklerini, hasta dosyaları arşivi bölüm ve fonksiyonlarını, hasta dosyaları arşivlerinde örgüt modellerini, hasta dosyaları arşivinin yönetim ve organizasyonunu açıklar.
3 3.Tıbbi kayıtların sorumluluğu, hukuki durumu, gizliliği, güvenliği ve mahremiyeti konusunda yasal düzenlemeleri bilir.
4 4-Tıbbi terminolojinin önemini kavrar.
5 5-Tıbbi terimleri meydana getiren ön ek, kök, son ekleri ayırabilir,
6 6-Vücut sistemlerine ilişkin anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimleri öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tıbbi dokümantasyon ile ilgili kavramlar
2 Tıbbi Doküman ve tıbbi dokümantasyonun tarihçesi
3 Tıbbi Dokümanların genel özellikleri
4 Tıbbi kayıtların önemi, yönetimi ve organizazyonu. Tıbbi kayıtların kullanımı ve başlıca kullanıcıları.
5 Tıbbi kayıtların kapsamı ve düzenlenmesi. Hasta dosyalarının niteliksel ve niceliksel analizi.
6 Hasta dosyalarının numaralanması ve sıralanması. Hasta dosyaları arşivlerinde kullanılan indeksler.
7 Hasta dosyaları arşivinin mimari yapı ve özellikleri. Hasta dosyaları arşivi bölüm ve fonksiyonları. Hasta dosyaları arşivlerinde örgüt modelleri.
8 Ara Sınav
9 Tıbbi terminoloji hakkında genel bilgiler. Tıbbi terimlerin kurumsal iletişimdeki önemi. İnsan yapısına ilişkin temel tanım ve terimler.
10 Tıbbi terimleri meydana getiren temel öğeler; kökler, önekler, son ekler. Hastalıklara ve hastalıkların uluslararası sınıflandırılması sistemine ait genel bilgiler.
11 Kardiovasküler sisteme ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler. Hareket sistemine ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.
12 Sinir sistemi ve psikiyatrik hastalıklara ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler. Solunum sistemine ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.
13 İç salgı ve metabolizma bozukluklarına ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler. Sindirim sistemine ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.
14 Kan ve kan yapıcı organlar, lenf ve immün sisteme ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.
15 Üriner sisteme ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler. Deri, Göz ve Kulağa Ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Artukoğlu, M.A. (1997), Tıbbi Terminoloji, Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu Yayınları No:1, Ankara.
2 Kocatürk, U. (1999), Tıp Terimleri Sözlüğü, Ankara Üniversitesi Basımevi; Ankara.
3 Mesut, R. (2011), Tıbbi Terminoloji, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
4 Ekinci, S. ve H. Hatipoğlu, G. (2010), Yüksekokullar için Tıbbi Terminoloji, Hatiboğlu Basım Yayım.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 1.Tıbbi dokümantasyon ve tıbbi terminoloji ile ilgili kavramları, tıbbi dokümanların temel özelliklerini tanır. Tıbbi kayıtların önemini ve kullanım alanlarını açıklar. Tıbbi kayıtların kapsamı ve düzenlenmesi yöntemlerini açıklar. 1͵2͵7 1͵2
2 2. Hasta dosyalarının niteliksel ve niceliksel analizini yorumlar. Hasta numaralanması ve sıralanması yöntemlerini, hasta dosyaları arşivlerinde kullanılan indeksleri tanır. Hasta dosyaları arşivinin mimari yapı ve özelliklerini, hasta dosyaları arşivi bölüm ve fonksiyonlarını, hasta dosyaları arşivlerinde örgüt modellerini, hasta dosyaları arşivinin yönetim ve organizasyonunu açıklar. 1͵2͵7 1͵2
3 3.Tıbbi kayıtların sorumluluğu, hukuki durumu, gizliliği, güvenliği ve mahremiyeti konusunda yasal düzenlemeleri bilir. 1͵2͵7 1͵2
4 4-Tıbbi terminolojinin önemini kavrar. 1͵2͵7 1͵2
5 5-Tıbbi terimleri meydana getiren ön ek, kök, son ekleri ayırabilir, 1͵2͵7 1͵2
6 6-Vücut sistemlerine ilişkin anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimleri öğrenir. 1͵2͵7 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 3 42
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 0 0 0
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  100