Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi
Ders Bilgileri
SAĞLIK KURUMLARINDA KALİTE YÖNETİMİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
SKY326 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr.Öğr.Ü. Özlem KÖROĞLU |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Öğrencilerin sağlık hizmetlerinde kalite iyileştirme kavramlarını, yöntemlerini, araçlarını bilmesi ve kullanabilmesi amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Sağlık hizmetlerinde kalite kavramı, müşteri algıları, yapı, süreç ve sonuç ölçüleri, temel kalite iyileştirme araçları, kalite iyileştirme ekipleri, dışsal kalite iyileştirme yöntemleri |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Kalite ve kalite ile ilgili kavramları açıklayabilecektir. |
2 | Kalite iyileştirme faaliyetlerini örnekleyebilir. |
3 | Kalite iyileştirme tekniklerini kullanabilir. |
4 | Kalitenin boyutlarını sınıflar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Kalite kavramı, sağlık hizmetlerinde kalite, kaliteyi etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Kalitenin boyutları, hizmet işletmesi olarak sağlık kuruluşlarının özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Sürekli kalite iyileştirme kavramı | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Kalite yönetim sisteminin sağlık hizmetlerindeki başarısı için gerekli faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Sağlık Hizmetlerinde Komitelerin kalite iyileştirmedeki rolü | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Kalite çemberleri, Deming çevrimi | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Liderlik | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | |
9 | Kalite Kültürü ve değişim | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Sağlık İşletmelerinde Kıyaslama | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Hizmet kalite kriterleri (kamu ve özel hastaneler) | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | ISO 9000 Standartları ve sağlıkta uygulanması | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Vaka çalışması-I | Tartışma |
14 | Vaka çalışması-II | Tartışma |
15 | Genel Sınava Hazırlık | Tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Akın Maşrap,Sağlık İşletmelerinde Kalite | ||
2 | Krizden çıkış / Deming, W.Edwards ; W.Edwards Deming Hazırlayanlar:İsmail Balcı, Mecit Odlukaya, Senem Demirdamar | ||
3 | Uluslararası sağlıkta performans ve kalite kongresi : bildiriler kitabı, 19-21 Mart 2009, Antalya / ed. Harun Kırılmaz. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Kalite ve kalite ile ilgili kavramları açıklayabilecektir. | 3͵11 | 1͵2 |
2 | Kalite iyileştirme faaliyetlerini örnekleyebilir. | 3͵11 | 1͵2 |
3 | Kalite iyileştirme tekniklerini kullanabilir. | 3͵11 | 1͵2 |
4 | Kalitenin boyutlarını sınıflar. | 3͵11 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
8 | Ara Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 7 | 7 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
120 |