Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDA ANALİZLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE221 Güz 2 2 3 5

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr.Gör. Başak ÖNCEL
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda analizinin önemi ve kullanılan yöntemler hakkında bilgilendirme, Gıdalara uygulanan çeşitli analizler: titrimetrik, gravimetrik,refraktometrik,endüstrimental,mikrobiyolojik ve duyusal analizlerin yöntemlerinin öğretilmesi
İçeriği

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Temel gıda analizleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
2 Gıda analizinin önemini ve analitik yöntemlerin değerlendirilmesi yetkinliği edinilir.
3 Enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensibleri hakkında bilgi sahibi olunur.
4 Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerinin teorik uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olunur.
5 Duyusal analiz tekniklerinin gerekliliği ve gıda endüstrisinde uygulanış biçimleri öğrenilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Analizine Giriş Anlatım, Tartışma, Sunum
2 Gıda analizinin önemi ve analitik yöntemler Anlatım, Tartışma, Sunum
3 Analitik Yöntem ve Verilerin Değerlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Sunum
4 Titrimetrik analizler Anlatım, Tartışma, Sunum
5 Titrimetrik analizler Anlatım, Tartışma, Sunum
6 Gravimetrik analizler Anlatım, Tartışma, Sunum
7 Refraktometrik Yöntemler Anlatım, Tartışma, Sunum
8 ARA SINAV Yazılı
9 Gıda analizlerinde kulanılan endüstrimental yöntemler Anlatım, Tartışma, Sunum
10 Gıda analizlerinde kullanılan endüstrimental yöntemler Anlatım, Tartışma, Sunum
11 Gıda analizlerinde kullanılan mikrobiyolojik Yöntemler Anlatım, Tartışma, Sunum
12 Gıda analizlerinde kullanılan mikrobiyolojik Yöntemler Anlatım, Tartışma, Sunum
13 Gıdalara uygulanan duyusal analizler Anlatım, Tartışma, Sunum
14 Gıdalara uygulanan duyusal analizler Anlatım, Tartışma, Sunum
15 Duyusal analiz değerlendirme Anlatım, Tartışma, Sunum
16 FİNAL Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Hecer,C.,2015 Gıda Analizleri,Dora Yayıncılık ,Bursa
2 Uylaşer,V.,Başoğlu,F., 2016 Temel Gıda Analizleri,Dora Yayıncılık, Bursa

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Temel gıda analizleri hakkında bilgi sahibi olurlar. 5͵6͵7 1͵2
2 Gıda analizinin önemini ve analitik yöntemlerin değerlendirilmesi yetkinliği edinilir. 3͵5͵6͵7 1͵2
3 Enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensibleri hakkında bilgi sahibi olunur. 5͵6͵7 1͵2
4 Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerinin teorik uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olunur. 5͵7 1͵2
5 Duyusal analiz tekniklerinin gerekliliği ve gıda endüstrisinde uygulanış biçimleri öğrenilir. 3 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
16 Son Sınav 1 1 1
  76