Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GIDA ANALİZLERİ |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
GTE221 |
Güz |
2 |
2 |
3 |
5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
|
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Öğr.Gör. Başak ÖNCEL |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
|
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Gıda analizinin önemi ve kullanılan yöntemler hakkında bilgilendirme, Gıdalara uygulanan çeşitli analizler: titrimetrik, gravimetrik,refraktometrik,endüstrimental,mikrobiyolojik ve duyusal analizlerin yöntemlerinin öğretilmesi
|
İçeriği |
|
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Temel gıda analizleri hakkında bilgi sahibi olurlar. |
2 |
Gıda analizinin önemini ve analitik yöntemlerin değerlendirilmesi yetkinliği edinilir. |
3 |
Enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensibleri hakkında bilgi sahibi olunur. |
4 |
Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerinin teorik uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olunur. |
5 |
Duyusal analiz tekniklerinin gerekliliği ve gıda endüstrisinde uygulanış biçimleri öğrenilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıda Analizine Giriş
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
2 |
Gıda analizinin önemi ve analitik yöntemler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
3 |
Analitik Yöntem ve Verilerin Değerlendirilmesi
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
4 |
Titrimetrik analizler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
5 |
Titrimetrik analizler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
6 |
Gravimetrik analizler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
7 |
Refraktometrik Yöntemler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
8 |
ARA SINAV |
Yazılı |
9 |
Gıda analizlerinde kulanılan endüstrimental yöntemler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
10 |
Gıda analizlerinde kullanılan endüstrimental yöntemler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
11 |
Gıda analizlerinde kullanılan mikrobiyolojik Yöntemler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
12 |
Gıda analizlerinde kullanılan mikrobiyolojik Yöntemler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
13 |
Gıdalara uygulanan duyusal analizler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
14 |
Gıdalara uygulanan duyusal analizler
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
15 |
Duyusal analiz değerlendirme
|
Anlatım, Tartışma, Sunum |
16 |
FİNAL |
Yazılı |
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Hecer,C.,2015 Gıda Analizleri,Dora Yayıncılık ,Bursa
|
|
|
2 |
Uylaşer,V.,Başoğlu,F., 2016 Temel Gıda Analizleri,Dora Yayıncılık, Bursa
|
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Temel gıda analizleri hakkında bilgi sahibi olurlar. |
5͵6͵7 |
1͵2 |
2 |
Gıda analizinin önemini ve analitik yöntemlerin değerlendirilmesi yetkinliği edinilir. |
3͵5͵6͵7 |
1͵2 |
3 |
Enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensibleri hakkında bilgi sahibi olunur. |
5͵6͵7 |
1͵2 |
4 |
Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerinin teorik uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olunur. |
5͵7 |
1͵2 |
5 |
Duyusal analiz tekniklerinin gerekliliği ve gıda endüstrisinde uygulanış biçimleri öğrenilir. |
3 |
1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
4 |
56 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
1 |
2 |
2 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
2 |
2 |
16 |
Son Sınav |
1 |
1 |
1 |
|
76 |