Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE211 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Balın ve yumurtanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, Kahve teknolojisi, Çay ve şeker teknolojisi, kakao ve çikolata, çeşitli pekmez, pestil, köme üretimi, tahin helvası ve bebek maması üretimi, değinilen gıdaların besin değerleri ve depolanmaları konularında bilgi ve beceriler kazandırmak. |
İçeriği | Bal ve yumurtanın, fiziksel, kimyasal özellikleri ve depolanmaları, kahve, çay, şeker, kakao ve çikolata, pekmez, pestil, köme, tahin helvası ve bebek maması,cips konularını içerir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Bal ve yumurtanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, meydana gelen bozulmaları açıklayabilir |
2 | Kahvenin, çayın ve şekerin üretim metodlarını açıklayabilir |
3 | Bebek maması üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodlarını açıklayabilir |
4 | Tahin helvası üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodunu açıklayabilir |
5 | Değinilen gıdaların besin değerlerini, depolanmalarını açıklayabilir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Bal üretimi ve balların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Bal üretimi ve balların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Yumurtanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Kahve Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Çay Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Şeker Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Şeker Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Şekerleme Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Kakao ve çikolata üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Bebek maması üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Tahin helvası bileşenleri ve üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Pestil ve köme üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Çeşitli pekmezlerin bileşenleri ve üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Cips üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ali ALTAN (1997) Özel Gıdalar Semih ÖTLEŞ (1995) Bal ve Bal Teknolojisi |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Bal ve yumurtanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, meydana gelen bozulmaları açıklayabilir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
2 | Kahvenin, çayın ve şekerin üretim metodlarını açıklayabilir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
3 | Bebek maması üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodlarını açıklayabilir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
4 | Tahin helvası üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodunu açıklayabilir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
5 | Değinilen gıdaların besin değerlerini, depolanmalarını açıklayabilir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
110 |