Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
MESLEK ETİĞİ |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
AŞÇ120 |
Bahar |
2 |
0 |
2 |
2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Öğr.Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Bu dersin amacı, etiğin evrensel boyutunun öneminin kavratılması, aşçılık etiğinin ve aşçılığın mesleki sorumluluğu ve etik ilkelerinin öğretilmesi ve bu etik değerlerin iş hayatında kullanılmasını sağlamaktır. |
İçeriği |
Etiğin tanımı, mesleki etiğin amacı ve temel ilkeleri, etik davranışların oluşumunda eğitimin önemi, bir aşçının sorumlulukları, anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Mesleki sorumluluklarını tanımlayabilir.
|
2 |
Ahlak ve etik ilişkisini kurar. |
3 |
Gıda sektöründe yapılan etik ve etik dışı davranışları tanımlayabilir. |
4 |
Meslek ahlakının oluşumunda rol oynayan faktörleri tanımlayabilir. |
5 |
Etik sorumluluk bilincine sahip olur. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Etik kavramı ve etiğin gelişimi |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Mesleki etiğin amacı ve temel
ilkeleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Ahlak kavramı ve ahlaki gelişim süreçleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Etik kuralları |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Etik sistemleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Etik toplum ilişkisi |
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Etik dışı davranışlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
8 |
Ara sınav |
|
9 |
Yiyecek içecek işletmelerinde etik uygulamalar |
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Aşçının sorumlulukları |
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Mesleki yozlaşma |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
Sosyal sorumluluk |
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Mesleki etik örnekleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Meslek etiğine uygun çalışmanın sonuçları |
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
|
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Doç. Dr. Menşure KOLÇAK, Meslek Etiği, Ekin Yayın, 2011 |
|
|
2 |
Nuran ÖZTÜRK BAŞPINAR, Demet ÇAKIROĞLU, Meslek Etiği, Nobel Akademik Yayıncılık, 2014. |
|
|
3 |
Doç. Dr. Alptekin SÖKMEN, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2014 |
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Mesleki sorumluluklarını tanımlayabilir.
|
1͵3͵10 |
1͵2 |
2 |
Ahlak ve etik ilişkisini kurar. |
1͵3͵10 |
1͵2 |
3 |
Gıda sektöründe yapılan etik ve etik dışı davranışları tanımlayabilir. |
1͵3͵10 |
1͵2 |
4 |
Meslek ahlakının oluşumunda rol oynayan faktörleri tanımlayabilir. |
1͵3͵10 |
1͵2 |
5 |
Etik sorumluluk bilincine sahip olur. |
1͵3͵10 |
1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
1 |
1 |
1 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
1 |
1 |
16 |
Son Sınav |
1 |
1 |
1 |
|
60 |