Meslek Yüksekokulu
Diyaliz
Ders Bilgileri
TEMEL MİKROBİYOLOJİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
DYZ107 | Güz | 3 | 0 | 3 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Dr. Müjgan BAYER |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Öğrencilerin tıbbi mikrobiyolojinin genel bilgileri konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır |
İçeriği | Mikrobiyolojiyle ilgili temel kavramlar; mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması, genetiği. Enfeksiyon etkenlerinin bulaşma yolları ve mikroorganizma-konak ilişkileri, normal vücut florası, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, stafilokok, streptokok, pnömokok, gram negatif basiller, gram negatif koklar, mikobakteri, anaerop bakteriler, mikoplazma, riketsiya, klamidya, spiral bakteriler |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir |
2 | Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir |
3 | Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir |
4 | Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir |
5 | Tıbbi önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir |
6 | Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve bakterilerin yapısı | Anlatım, Tartışma |
2 | Bakterilerin üreme özellikleri, metabolizması ve genetiği | Anlatım, Tartışma |
3 | Enfeksiyon etkenlerinin bulaşma yolları, mikroorganizma konak ilişkileri, Normal vücut florası | Anlatım, Tartışma |
4 | Sterilizasyon yöntemleri | Anlatım, Tartışma |
5 | Dezenfeksiyon yöntemleri | Anlatım, Tartışma |
6 | Stafilokok, streptokok, | Anlatım, Tartışma |
7 | Neisseria ve Moraxella | Anlatım, Tartışma |
8 | Ara sınav | |
9 | Mikobakteriler ve mikobakteri laboratuvarı | Anlatım, Tartışma |
10 | Gram negatif basiller:Enterik bakteriler | Anlatım, Tartışma |
11 | Gram pozitif aerop ve anaerop sporlu basiller | Anlatım, Tartışma |
12 | Mikoplazma, riketsiya, klamidya | Anlatım, Tartışma |
13 | Spiroketler | Anlatım, Tartışma |
14 | Antibiyotik etki ve direnç mekanizmaları | Anlatım, Tartışma |
15 | Son Sınav | |
16 |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders Notları |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir | 1͵2 | 1͵2 |
2 | Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir | 2 | 1͵2 |
3 | Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir | 1͵13 | 1͵2 |
4 | Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir | 4͵7 | 1͵2 |
5 | Tıbbi önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir | 2͵13 | 1͵2 |
6 | Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir | 2͵13 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 1 | 1 | 1 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
74 |