Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

# Program Çıktıları
1 TYYÇ Gıda maddelerini ve bileşenlerini tanımak, sağlık açısından önemini bilmek
  • ►Bilgi ►52-Mühendislik Matematik, fen bilimleri ve kendi alanları ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahiptir
  • ►Bilgi ►5-Ön Lisans Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel  bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç - gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma
2 TYYÇ Gıda zincirinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri ve korunma tedbirlerini bilmek ve uygulamak
  • ►Beceri ►5-Ön Lisans Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme
  • ►Bilgi ►52-Mühendislik Temel mühendislik bölümleriyle ilgili temel kavramlara sahiptir
3 TYYÇ Gıda üretim aşamalarını bilmek ve çıkabilecek sorunlara çözüm geliştirebilmek
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Teknoloji alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır
  • ►Beceri ►52-Mühendislik Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney yapma, veri toplama, toplanan verilerin sunumu ve temel yorumunu yapar
4 TYYÇ Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilmek ve uygulamak
  • ►Yet - Öğr ►5-Ön Lisans Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme
  • ►Beceri ►52-Mühendislik Temel mühendislik bakış açısı ile alanında tanımlanan mühendislik problemlerini kavrar ve çözümlerini yapar
5 TYYÇ Temel gıda analizlerini yapmak ve yorumlamak
  • ►Yet - Alan ►5-Ön Lisans Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel  ve etik değerlere sahip olma
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Bir mühendislik uygulaması için gerekli olan modern teknik gereç ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır
6 TYYÇ Numuneyi analize hazırlamak
  • ►Beceri ►52-Mühendislik Deney yapar, veri toplar, toplanan verileri sunar
  • ►Bilgi ►5-Ön Lisans Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel  bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç - gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Bir mühendislik uygulaması için gerekli olan modern teknik gereç ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır
7 TYYÇ Kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) analizleri yapmak ve yorumlamak
  • ►Beceri ►5-Ön Lisans Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme
  • ►Beceri ►52-Mühendislik Bir mühendislik uygulaması için gerekli olan modern teknik gereç ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır
8 TYYÇ Gıda katkı maddelerini tanımak, etkilerini ve kullanımlarını bilmek 
  • ►Beceri ►5-Ön Lisans Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme
  • ►Beceri ►52-Mühendislik Deney yapar, veri toplar, toplanan verileri sunar
9 TYYÇ Yönetmelik ve mevzuatlara ulaşma, okuma ve yorumlama yeteneğinde olmak
  • ►Yet - Alan ►52-Mühendislik Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir
  • ►Yet - Alan ►5-Ön Lisans Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel  ve etik değerlere sahip olma
10 TYYÇ Gıdalara uygulanan temel işlemleri yapmak ve yorumlamak
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Teknoloji alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır
  • ►Yet - Öğr ►5-Ön Lisans Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olur
11 TYYÇ Gıda Teknolojisi alanında edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarabilmek
  • ►Yet - İlet ►5-Ön Lisans Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olduğunu alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri izleyerek gösterir, kendini sürekli yeniler
12 TYYÇ Gıda Teknolojisi alanında sorunları algılayarak yorumlar yapabilmek ve çözüm önerileri getirmek
  • ►Yet - Alan ►5-Ön Lisans Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile  çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Teknoloji alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır
  • ►Yet - Alan ►5-Ön Lisans Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel  ve etik değerlere sahip olma
13 TYYÇ Kalite, gıda güvenliği, çevre bilinci, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak
  • ►Yet - Öğr ►5-Ön Lisans Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma
  • ►Yet - Öğr ►52-Mühendislik Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olur
14 TYYÇ Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek
  • ►Yet - Alan ►5-Ön Lisans Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile  çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma
  • ►Yet - Alan ►52-Mühendislik Mühendislik uygulamalarında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda farkındalığa sahiptir
15 TYYÇ Gıda Teknolojisi alanında kendi öğrenme gereksinimini belirleyebilmek, değişime ve yeniliğe karşı açık olmak, araştırma yapabilmek ve edindiği bilgileri uygulayabilmek
  • ►Yet - Bağ ►5-Ön Lisans Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme
  • ►Beceri ►52-Mühendislik Temel mühendislik bakış açısı ile alanında tanımlanan mühendislik problemlerini kavrar ve çözümlerini yapar
  • ►Yet - Bağ ►52-Mühendislik Mühendislik takımlarında veya bireysel çalışır