Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİMİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ126 Bahar 2 0 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Betül Yapıcı Nane
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda mevzuatı ve kalite yönetimi ile ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar.
İçeriği Gıda Güvenliği Kavramı, Türk Gıda Mevzuatı ve Denetimi, Gıda Kalite Kavramı, Ulusal ve Uluslararası Gıda Standratları ve Kontrol Kriterleri, Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri konularını bilir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar.
2 Kalite kavramını öğrenir ve gıdaların kalite ögelerini açıklayabilir.
3 Gıdalarda meydana gelen mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri öğrenir.
4 Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir.
5 ehlike analizi yapar ve kritik kontrol noktalarını belirleyebilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Güvenliği Kavramı ve Gıda Mevzuatına Giriş Anlatım, tartışma, sunum
2 Codex Alimentarius, Dünya, AB Ülkeleri ile Türkiye'de Gıda Güvenliği Anlatım, tartışma, sunum
3 Türkiyede Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
4 Ulusal ve Uluslararası Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri Anlatım, tartışma, sunum
5 Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Öğeleri Anlatım, tartışma, sunum
6 Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Öğeleri Anlatım, tartışma, sunum
7 Gıda Maddeleri ve Mikroorganizma İlişkisi Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı sınav
9 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri (ISO Kalite Yönetim Sistemi Standartları) Anlatım, tartışma, sunum
10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri (HACCP Sistemi) Anlatım, tartışma, sunum
11 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları Anlatım, tartışma, sunum
12 Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler Anlatım, tartışma, sunum
13 Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler Anlatım, tartışma, sunum
14 Gıda Kontrol Örgütleri ve Gıda Güvenliğindeki Rolleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Genel tekrar Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gıda Güvenliği ve Gıda mevzuatı, Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin
2 Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetimi, Prof. Dr. Artemis Karaali

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %36 Son Sınav Son Sınav
3 %24 Son Proje Son Proje

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrar. 1͵2 1͵2
2 Kalite kavramını öğrenir ve gıdaların kalite ögelerini açıklayabilir. 1͵2 1͵2
3 Gıdalarda meydana gelen mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri öğrenir. 1͵2 1͵2
4 Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir. 1͵2 1͵2
5 ehlike analizi yapar ve kritik kontrol noktalarını belirleyebilir. 1͵2 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
16 Son Sınav 1 1 1
  38