Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

MENÜ PLANLAMA
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ110 Bahar 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Onur Cevdet ALTUN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Menü yönetim ve denetimi konularında bilgi ve beceri kazanarak, her kuruluş ve hedef tüketiciye yönelik makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçlarına uygun menüler planlayabilme becerisini kazandırmak.
İçeriği Menü planlamanın önemi ve yararları, menü planlamada göz önünde bulundurulması gereken etmenler, menü modeli geliştirme aşamaları ve ilkeleri, kreşlere yönelik menü planlama, işçilere yönelik menü planlama, huzurevlerine yönelik menü planlama, vejeteryan ve beslenmesinde çeşitli özelliklere dikkat eden bireyler için menü planlama, sporcular için menü planlama, diyet menüleri planlama ve her bir özel grup için menü değerlendirmesi.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Menü planlamanın yeterli ve dengeli beslenme için önemi konusunu kavrar.
2 Menü planlamayı etkileyen etmenleri bilir.
3 Menü planlama aşamalarını bilir.
4 Menü, çeşitlerini ve özelliklerini bilir.
5 Özel gruplar için menü planlama konusunda beceri sahibi olur.
6 Menü performansını ölçme yöntemlerini bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Toplu beslenmenin tanımı ve önemi, yeterli ve dengeli beslenmede menü planlamanın önemi, menü çeşitleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
2 Menü planlamada göz önünde bulundurulması gereken etmenler Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
3 Menü modeli geliştirme aşamaları ve ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
4 Okul öncesi dönem çocuklara yönelik menü planlama ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
5 Kreş, anaokulu ve tam gün eğitim veren okul menülerinin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
6 Huzurevlerine yönelik menü planlama ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
7 İşçilere yönelik menü planlama ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
8 Ara sınav Sorular ve cevaplar
9 Sporculara yönelik menü planlama ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
10 Vejetaryen ve çeşitli beslenme alışkanlıklarına yönelik menü planlama ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
11 Sporcular, vejetaryenler için hazırlanan menülerin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
12 Diyet menüleri planlama ilkeleri, hastaneler için menü planlama uygulaması Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
13 Toplu yemek menüleri planlama Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
14 Huzurevlerine yönelik menü planlama ilkeleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
15
16 Son Sınav Sorular ve cevaplar

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Baysal A., Küçükaslan N. Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ekin Kitabevi, Bursa, 2003.
2 Ciğerim N., Beyhan Y. Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi. Kök Yayıncılık, Ankara, 1995.
3 Sandra J.F. Menu Solution: Quantity Recipes for Regularand Special Diets. John Wiley 4) Paul J. McVety,Bradley J. Ware,Claudette Lévesque Ware, Fundamentals of Menu Planning, John

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Menü planlamanın yeterli ve dengeli beslenme için önemi konusunu kavrar. 5͵6͵7͵8 1͵2
2 Menü planlamayı etkileyen etmenleri bilir. 5͵6͵7͵8 1͵2
3 Menü planlama aşamalarını bilir. 5͵6͵7͵8 1͵2
4 Menü, çeşitlerini ve özelliklerini bilir. 5͵6͵7͵8 1͵2
5 Özel gruplar için menü planlama konusunda beceri sahibi olur. 5͵6͵7͵8 1͵2
6 Menü performansını ölçme yöntemlerini bilir. 5͵6͵7͵8 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60