Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

GELENEKSEL DÜNYA MUTFAKLARI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ229 Güz 2 5 4 11

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr.Gör. ONUR CEVDET ALTUN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılmasıdır.
İçeriği Avrupa Mutfak Kültürünü Araştırmak, Amerika Mutfak Kültürünü Araştırmak, Uzakdoğu Mutfak Kültürünü Araştırmak, Dinî İnançlara, Örf ve Adetlere Göre Yemek Hazırlamak, Yeni Yemek Reçeteleri Tasarlamak, Mesleki Gelişime İlişkin Faaliyetleri Yürütmek

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Dünya mutfağına özgü yemekleri tanıyabilir.
2 Dünya mutfak kültürünü tasvir eder.
3 Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini geliştirir.
4 Sofra düzeni ve servisin nasıl olması gerektiğini yapılandırır.
5 Davet yemekleri ve ikram menüleri planlar.
6 Dünya mutfağına özgü geleneksel tarifler geliştirir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yemek ve kültür Anlatım, tartışma, sunum
2 İçecekler ve kültür Anlatım, tartışma, sunum
3 Mutfağın tarihsel gelişimi Anlatım, tartışma, uygulama
4 Batı Avrupa Mutfağı: Fransa 1 Anlatım, tartışma, uygulama
5 Batı Avrupa Mutfağı: Fransa 2 Anlatım, tartışma, uygulama
6 Güney Avrupa Mutfağı: İtalya 1 Anlatım, tartışma, uygulama
7 Güney Avrupa Mutfağı: İtalya 2 Anlatım, tartışma, uygulama
8 Ara sınav
9 Amerikan Mutfağı 1 Anlatım, tartışma, uygulama
10 Amerikan Mutfağı 2 Anlatım, tartışma, uygulama
11 Uzak Doğu Mutfağı 1 Anlatım, tartışma, uygulama
12 Uzak Doğu Mutfağı 2 Anlatım, tartışma, uygulama
13 Türk Mutfağı Kültürü Anlatım, tartışma, uygulama
14 Türk Mutfağı 1 Anlatım, tartışma, uygulama
15 Türk Mutfağı 2 Anlatım, tartışma, uygulama
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Akman M, Mete M. Türk ve Dünya Mutfakları, Konya, 1998
2 Sarah Ainley, Dünya Mutfağı, İş Bankası Kültür Yayınları, 2010
3 Murat Belge, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İletişim Yayınları, 2001

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Dünya mutfağına özgü yemekleri tanıyabilir. 1͵3͵10 1͵2
2 Dünya mutfak kültürünü tasvir eder. 1͵3͵10 1͵2
3 Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini geliştirir. 1͵3͵10 1͵2
4 Sofra düzeni ve servisin nasıl olması gerektiğini yapılandırır. 1͵3͵10 1͵2
5 Davet yemekleri ve ikram menüleri planlar. 1͵3͵10 1͵2
6 Dünya mutfağına özgü geleneksel tarifler geliştirir. 1͵3͵10 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 7 98
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 8 112
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 5 5
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 7 7
8 Ara Sınav 1 2 2
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 7 7
16 Son Sınav 1 2 2
  233