Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

TEMEL MUTFAK BİLGİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ115 Güz 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Onur Cevdet ALTUN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersle, mutfağın bölümlerini planlamak, mutfak bölümlerini tanımak, mutfak yönetimini, mutfak içerisindeki ekipmanları, mutfakta kullanılan temel ürünleri öğretebilmek amaçlanmaktadır.
İçeriği Mutfak bölümleri, mutfak ekipmanları, mutfak çalışanları, mutfakta kullanılan temel ürünleri kapsamakatadır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mutfak planının önemini açıklar
2 Mutfağın konumu ve fiziksel yapısını açıklar.
3 Mutfakta kullanılan ekipmanlarının bilinçli kullanımına yönelik teknikleri uygulayabilecektir.
4 Mutfakta kullanılan temel ürünleri ve kullanum alanlarını açıklar
5 Mutfaklarda pişirme bölümünü açıklarlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel güvenlik kuralları Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
2 Mutfağın Fiziki Özellikleri Ana Mutfak/Sıcak Mutfak Üretim Alanı Planlama Sebze Hazırlık Bölümünü Planlama Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
3 Mutfağın bölümleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
4 Mutfağın bölümlerinin ortak çalışma prensipleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
5 Mutfak çalışanları ve görevleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
6 Mutfakta kullanılan ekipmanlar Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
7 Mutfak gereçlerinin bakım ve temizliği Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
8 Ara sınav Sorular ve cevaplar
9 Mutfakta kurallı ilerleme prensibi Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
10 Et, Yumurta, Deniz Ürünleri Kuru Baklagiller Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
11 Yağlı Tohumlar Süt Ve Türevleri Tahıllar Sebze ve Meyveler Yağlar ve Şekerler Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
12 Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
13 Genel Hazırlık Çalışmaları Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
14 Genel Hazırlık Çalışmaları Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay
15
16 Son Sınav Sorular ve cevaplar

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Prof. Dr. Ahmet Aktaş, Yrd. Doç. Dr. Bahattin Özdemir, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007
2 Mutfak Teknolojisi, Cemal Türkan, Cemal Türkan Yayınları, 2010

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mutfak planının önemini açıklar 2͵12 1͵2
2 Mutfağın konumu ve fiziksel yapısını açıklar. 2͵11 1͵2
3 Mutfakta kullanılan ekipmanlarının bilinçli kullanımına yönelik teknikleri uygulayabilecektir. 3͵11͵12 1͵2
4 Mutfakta kullanılan temel ürünleri ve kullanum alanlarını açıklar 5͵8 1͵2
5 Mutfaklarda pişirme bölümünü açıklarlar. 2͵12 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60