Meslek Yüksekokulu
Ağız Ve Diş Sağlığı

Ders Bilgileri

TEMEL BESLENME İLKELERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
SADS151 Güz 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Seçmeli
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Başak ÖNCEL
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Beslenmenin tanımı ve sağlık ile ilişkisi; besin öğeleri ve beslenmede ki öneminin kavranması. Makro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Mikro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Yeterli ve dengeli beslenme. Enerji metabolizması. Fonksiyonel gıdalar ve özel durumlarda beslenme.
İçeriği Beslenmenin tanımı ve sağlık ile ilişkisi; besin öğeleri ve beslenmede ki öneminin kavranması. Makro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Mikro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Yeterli ve dengeli beslenme. Enerji metabolizması. Fonksiyonel gıdalar ve özel durumlarda beslenme.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi
2 Besin öğelerinin yapısı ve insan metabolizmasında etki mekanızması
3 Vücut fonksiyonları açısından beslenmenin önemi
4 Özel durumlarda beslenmenin öneminin kavranması

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenmenin tanımı, önemi ve sağlık ilişkileri Anlatma,tartışma,sunum
2 Besin Öğeleri ve Besin Öğelerinin Sınıflandırılması Anlatma,tartışma,sunum
3 Karbonhidratlar Anlatma,tartışma,sunum
4 Proteinler Anlatma,tartışma,sunum
5 Yağlar Anlatma,tartışma,sunum
6 Enzimler Anlatma,tartışma,sunum
7 Enerji Metabolizması Anlatma,tartışma,sunum
8 ARA SINAV Yazılı
9 Vitaminler Anlatma,tartışma,sunum
10 Su ve mineraller Anlatma,tartışma,sunum
11 Besin Grupları ve Besin Piramidi Anlatma,tartışma,sunum
12 Yeterli ve Dengeli Beslenme Etmenleri Anlatma,tartışma,sunum
13 Gıda Katkı Maddeleri Anlatma,tartışma,sunum
14 Fonksiyonel Gıdalar Anlatma,tartışma,sunum
15 Özel durumlarda beslenme Anlatma,tartışma,sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Prof.Dr. Sıdıka BULDUK,Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama,Delta Yayıncılık,2013
2 İlbilge Saldamlı, Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007
3

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi 3͵5͵14 1͵2
2 Besin öğelerinin yapısı ve insan metabolizmasında etki mekanızması 4͵12͵14 1͵2
3 Vücut fonksiyonları açısından beslenmenin önemi 4 1͵2
4 Özel durumlarda beslenmenin öneminin kavranması 4 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  32