Meslek Yüksekokulu
Ağız Ve Diş Sağlığı
Ders Bilgileri
TEMEL BESLENME İLKELERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
SADS151 | Güz | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Başak ÖNCEL |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Beslenmenin tanımı ve sağlık ile ilişkisi; besin öğeleri ve beslenmede ki öneminin kavranması. Makro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Mikro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Yeterli ve dengeli beslenme. Enerji metabolizması. Fonksiyonel gıdalar ve özel durumlarda beslenme. |
İçeriği | Beslenmenin tanımı ve sağlık ile ilişkisi; besin öğeleri ve beslenmede ki öneminin kavranması. Makro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Mikro besin öğelerinin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri. Yeterli ve dengeli beslenme. Enerji metabolizması. Fonksiyonel gıdalar ve özel durumlarda beslenme. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi |
2 | Besin öğelerinin yapısı ve insan metabolizmasında etki mekanızması |
3 | Vücut fonksiyonları açısından beslenmenin önemi |
4 | Özel durumlarda beslenmenin öneminin kavranması |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Beslenmenin tanımı, önemi ve sağlık ilişkileri | Anlatma,tartışma,sunum |
2 | Besin Öğeleri ve Besin Öğelerinin Sınıflandırılması | Anlatma,tartışma,sunum |
3 | Karbonhidratlar | Anlatma,tartışma,sunum |
4 | Proteinler | Anlatma,tartışma,sunum |
5 | Yağlar | Anlatma,tartışma,sunum |
6 | Enzimler | Anlatma,tartışma,sunum |
7 | Enerji Metabolizması | Anlatma,tartışma,sunum |
8 | ARA SINAV | Yazılı |
9 | Vitaminler | Anlatma,tartışma,sunum |
10 | Su ve mineraller | Anlatma,tartışma,sunum |
11 | Besin Grupları ve Besin Piramidi | Anlatma,tartışma,sunum |
12 | Yeterli ve Dengeli Beslenme Etmenleri | Anlatma,tartışma,sunum |
13 | Gıda Katkı Maddeleri | Anlatma,tartışma,sunum |
14 | Fonksiyonel Gıdalar | Anlatma,tartışma,sunum |
15 | Özel durumlarda beslenme | Anlatma,tartışma,sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Prof.Dr. Sıdıka BULDUK,Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama,Delta Yayıncılık,2013 | ||
2 | İlbilge Saldamlı, Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007 | ||
3 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi | 3͵5͵14 | 1͵2 |
2 | Besin öğelerinin yapısı ve insan metabolizmasında etki mekanızması | 4͵12͵14 | 1͵2 |
3 | Vücut fonksiyonları açısından beslenmenin önemi | 4 | 1͵2 |
4 | Özel durumlarda beslenmenin öneminin kavranması | 4 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
32 |