Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi

Ders Bilgileri

SAĞLIK KURUMLARINDA ÜRETİM YÖNETİMİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
SKY208 Bahar 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr.Gör. Şadi ANAMURLUOĞLU
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin temel amacı öğrencilere etkilibir sağlık yöneticisi olarak üretim yönetimi ve sağlık hizmetleri üretiminde tıbbi araç,malzeme ve tekniklerini kullanma becerisi kazandırmaktır.
İçeriği Üretim ve işlemler Yönetimine Giriş, Üretim ve işlemler yönetiminin tarihsel gelişimi, amaçları ve fonksiyonları Üretim stratejisi, Üretim sistemleri ve türleri, hizmet tasarımı Sağlık tesislerinin yatırım planlaması, kuruluş yeri yeri seçimi ve yapılabilirlik değerlendirmesi Sağlık kurumları tasarımı ve yerleşim yeri düzenleme Sağlık hizmetleri üretim teknolojileri seçimi ve yönetimi Sağlık kurumlarında kapasite planlaması ve yönetimi Sağlık hizmetlerinde süreç planlama, analiz ve yönetimi iş etüdü, metod etüdü, zaman etüdü yöntemleri ile süreç geliştirme Sağlık kurumlarında malzeme ihtiyaç planlaması ve yönetimi Sağlık Kurumlarında Performans Ölçüm ve Değerlendirmesi Kalite Yönetimi ve istatistiksel kalite kontrol yöntemleri

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Üretim yönetimi kavramlarını ve tarihsel gelişimini açıklar.
2 Kapasite planlamanın önemini açıklar. Malzeme ihtiyaç planlamasını yapar. stok kontrolünü yönetir. Performans ve verimlilik kavramlarının sağlık bakım örgütlerinde niçin önemli olduğunu açıklar.
3 Ürün ve hizmet tasarımının önemini tartışır.
4 Üretim yeri tasarımını yapabilir.
5 5- Üretim fonksiyonlarını ve üretim yöneticisinin işini tanımlar.
6 İşyeri düzenleme ve çalışma sistemini tasarlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Üretim ve İşlemler Yönetimi'ne Giriş, Tarihsel Gelişim, Üretim İlişkileri Anlatım, tartışma, sunum
2 Üretim Stratejisi, Üretim Sistemleri ve Türleri, Hizmet Tasarımı Anlatım, tartışma, sunum
3 Sağlık Hizmetlerinde Talep ve Öngörü Yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Sağlık Hizmetlerinde Talep ve Öngörü Yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
5 Sağlık Tesislerinde Yatırım Planlaması, Anlatım, tartışma, sunum
6 Yapılabilirlik Değerlendirmesi Anlatım, tartışma, sunum
7 Hastanelerde fizibilite uygulamaları Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav
9 Sağlık Kurumlarında Kapasite Planlaması, Anlatım, tartışma, sunum
10 Sağlık kurumlarında Kapasite Yönetimi Anlatım, tartışma, sunum
11 Sağlık Hizmetleri Üretim Teknolojileri Seçimi ve Yönetimi Anlatım, tartışma, sunum
12 Sağlık Hizmetlerinde Süreç Planlama, Süreç Analizi Anlatım, tartışma, sunum
13 Sağlık Kurumları Tasarımı Anlatım, tartışma, sunum
14 Sağlık kurumlarında Yerleşim Yeri Düzenleme Anlatım, tartışma, sunum
15 İş Etüdü, Metod Etüdü, Zaman Etüdü ve Bu Yöntemlerle Süreç Geliştirme Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 1-Bilal AK, Hastanelerde Üretim Yönetimi, (Mimograf),Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu,Ankara,2000 2- 3-Bilal AK, Sağlık İdarecileri için Tedarikleme Fonksiyonu, Sağlık İdaresi Yüksekokulu, Ankara,1982
2 Bilal Ak,Sağlık Kurumlarında Üretim Yönetimi, (Mimograf), (2016)Toros Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Sağlık Yönetimi Bölümü,Mersin
3 Bilal AK, Sağlık İdarecileri için Tedarikleme Fonksiyonu, Sağlık İdaresi Yüksekokulu, Ankara,1982
4 Robert, ZAGER, The Prodaction Planning in the Hospital Administration, Hospital,1962
5 Elwood, S.,Bufa, Çev.Atilla ,Sezgin, Ankara İTİA Yayını,Ankara, 1981
6 Bülent ,Kobu, Üretim Yönetimi, Beta Basın Yayın, İstanbul, 2010
7 C.Hakan,Kağnıcıoğlu ve arkadaşları, Üretim Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Web ve Ofset Tesisleri,Eskişehir, 2012

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Üretim yönetimi kavramlarını ve tarihsel gelişimini açıklar. 8 1͵2
2 Kapasite planlamanın önemini açıklar. Malzeme ihtiyaç planlamasını yapar. stok kontrolünü yönetir. Performans ve verimlilik kavramlarının sağlık bakım örgütlerinde niçin önemli olduğunu açıklar. 8 1͵2
3 Ürün ve hizmet tasarımının önemini tartışır. 8 1͵2
4 Üretim yeri tasarımını yapabilir. 8 1͵2
5 5- Üretim fonksiyonlarını ve üretim yöneticisinin işini tanımlar. 8 1͵2
6 İşyeri düzenleme ve çalışma sistemini tasarlar. 8 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 10 10
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
16 Son Sınav 1 1 1
  70