Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
HAYVANSAL ÜRÜNLER İŞLEME TEKNOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE213 | Güz | 4 | 4 | 6 | 7 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Çağla ÖZBEK |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal ve arıcılık ürünlerinin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmak. Bu ürünlerin üretimine yönelik teorik ve uygulamalı bilgileri aktarmak |
İçeriği | Ders kapsamında et ve et ürünlerinin özellikleri ve insan beslenmesindeki yeri, kesim tekniği ve et ürünleri işleme teknolojisi, et muhafaza yöntemleri, tavuk eti ve su ürünleri işleme teknolojisi, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve insan beslenmesindeki yeri, içme sütü, yoğurt, peynir ve tereyağı, dondurma, süt tozu, peyniraltı suyu tozu, kefir gibi özel süt ürünleri üretim teknolojisi, yumurta, bal ve arıcılık ürünleri üretim teknolojisi hakkında bilgi verilmektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar |
2 | Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar |
3 | Kasın ete dönüşümünü tanımlar |
4 | Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar |
5 | Farklı et ürünlerinin üretim yöntemlerini karşılaştırır |
6 | Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak |
7 | Farklı süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir |
8 |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Etin nitelikleri ve insan beslenmesindeki yeri | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Kesime hazırlama ve kesim tekniği | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Fermente et ürünleri üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Emülsifiye et ürünleri üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Et muhafaza yöntemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Tavuk eti işleme teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Su ürünleri işleme teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Sütün nitelikleri ve insan beslenmesindeki yeri | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | İçme sütü üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Yoğurt üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Peynir üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Özel süt ürünleri üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Yumurta üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Bal ve arıcılık ürünleri üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. (2012). Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 786, Erzurum | ||
2 | Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560, Ders Kitabı:513 | ||
3 | Demirci,M.,Şimşek,O.1997.Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık., İstanbul Akın,N.2004.Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniv. Ziraat Fak., Konya | ||
4 | Ali ALTAN (1997) Özel Gıdalar Semih ÖTLEŞ (1995) Bal ve Bal Teknolojisi |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %20 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %30 | Laboratuar | Laboratuar |
3 | %50 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
2 | Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
3 | Kasın ete dönüşümünü tanımlar | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
4 | Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
5 | Farklı et ürünlerinin üretim yöntemlerini karşılaştırır | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
6 | Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
7 | Farklı süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir | 1͵3͵8 | 1͵2͵3 |
8 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 8 | 112 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
8 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
16 | Son Sınav | 0 | 0 | 0 |
206 |