Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GELENEKSEL DÜNYA MUTFAKLARI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE223 | Güz | 2 | 2 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr.Gör. Uğurcan METİN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılmasıdır. |
İçeriği | Avrupa Mutfak Kültürünü Araştırmak, Amerika Mutfak Kültürünü Araştırmak, Uzakdoğu Mutfak Kültürünü Araştırmak, Dinî İnançlara, Örf ve Adetlere Göre Yemek Hazırlamak, Yeni Yemek Reçeteleri Tasarlamak, Mesleki Gelişime İlişkin Faaliyetleri Yürütmek |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Dünya mutfağına özgü yemekleri tanıyabilir. |
2 | Dünya mutfak kültürünü tasvir eder. |
3 | Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini geliştirir. |
4 | Sofra düzeni ve servisin nasıl olması gerektiğini yapılandırır. |
5 | Davet yemekleri ve ikram menüleri planlar. |
6 | Dünya mutfağına özgü geleneksel tarifler geliştirir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Yemek ve kültür | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | İçecekler ve kültür | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Mutfağın tarihsel gelişimi | Anlatım, tartışma, uygulama |
4 | Batı Avrupa Mutfağı: Fransa 1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
5 | Batı Avrupa Mutfağı: Fransa 2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
6 | Güney Avrupa Mutfağı: İtalya 1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
7 | Güney Avrupa Mutfağı: İtalya 2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
8 | Ara sınav | |
9 | Amerikan Mutfağı 1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
10 | Amerikan Mutfağı 2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
11 | Uzak Doğu Mutfağı 1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
12 | Uzak Doğu Mutfağı 2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
13 | Türk Mutfağı Kültürü | Anlatım, tartışma, uygulama |
14 | Türk Mutfağı 1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
15 | Türk Mutfağı 2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Akman M, Mete M. Türk ve Dünya Mutfakları, Konya, 1998 | ||
2 | Sarah Ainley, Dünya Mutfağı, İş Bankası Kültür Yayınları, 2010 | ||
3 | Murat Belge, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İletişim Yayınları, 2001 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Dünya mutfağına özgü yemekleri tanıyabilir. | 1͵3͵10 | 1͵2 |
2 | Dünya mutfak kültürünü tasvir eder. | 1͵3͵10 | 1͵2 |
3 | Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini geliştirir. | 1͵3͵10 | 1͵2 |
4 | Sofra düzeni ve servisin nasıl olması gerektiğini yapılandırır. | 1͵3͵10 | 1͵2 |
5 | Davet yemekleri ve ikram menüleri planlar. | 1͵3͵10 | 1͵2 |
6 | Dünya mutfağına özgü geleneksel tarifler geliştirir. | 1͵3͵10 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 8 | 112 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 7 | 7 |
8 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 7 | 7 |
16 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
191 |