Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE209 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bitkisel yağ teknolojisinin temel prensiplerinin kavranmasını sağlamaktır. |
İçeriği | Yağın tanımı, yağın kimyasal kompozisyonu, katı ve sıvı yağ kaynakları, sınıflandırılması, yağlı tohumlar, yağ üretim aşamaları, bozulma üzerine etkili faktörler, yağlı tohumların depolanması, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi, yemeklik yağlarda oksidasyon, katı ve sıvı yağların fiziksel özelliklerini etkileyen faktörler. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Bitkisel yağların kimyasal yapısını ve yağ kaynaklarını tanımlar |
2 | Bitkisel yağların ekstraksiyon ve rafinasyon işlemlerini öğrenir |
3 | Farklı yağların üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları bilir |
4 | Yağların bozulmasında etkili olan faktörleri değerlendirir |
5 | Bitkisel yağ analiz sonuçlarını yorumlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Katı ve sıvı yağların kimyasal bileşimi | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Katı ve Sıvı Yağ Kaynakları, Sınıflandırılması ve Kullanımı | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Ticari Öneme Sahip Bitkisel Yağlar | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Ticari Öneme Sahip Bitkisel Yağlar | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Bozulma Üzerine Etkili Faktörler ve Yağlı Tohumların Depolanması | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Yağ Ekstraksiyonu | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Yağ Rafinasyonu | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Zeytinyağı Üretim Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Yağ Hidrojenasyonu | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Margarin Üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Katı ve Sıvı Yağların Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Esterifikasyon ve interesterifikasyon | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Yemeklik yağlarda oksidasyon | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Yağlarda kalite kontrolü | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (2008) Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:5, Denizli. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Bitkisel yağların kimyasal yapısını ve yağ kaynaklarını tanımlar | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
2 | Bitkisel yağların ekstraksiyon ve rafinasyon işlemlerini öğrenir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
3 | Farklı yağların üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları bilir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
4 | Yağların bozulmasında etkili olan faktörleri değerlendirir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
5 | Bitkisel yağ analiz sonuçlarını yorumlar | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
110 |